Warme brocollisalade met zilvervliesrijst en 5-spice tahinidressing
Met deze salade wil je gegarandeerd extra groente opscheppen! De 5-spice tahinidressing in combinatie met de zoete dadels combineren erg goed met de broccoli. Ingrediënten: 125 gram zilvervliesrijst 1 grote broccoli (ca. 700 gram) 3 el olijfolie 30 gram tahini 2 el limoensap ½ tl 5-spice (ofwel 5-kruidenpoeder) 1 knoflookteen, geperst 1 Spaanse rode peper, […]
Gezonde ‘nutella’spread
Nutella uit de winkel is allesbehalve voedzaam. Vaak tref je er naast de grote hoeveelheid suiker en palmolie slechts een overgevlogen hazelnoot in aan. Deze gezondere versie bestaat grotendeels uit noten en pinda’s en wordt gezoet met dadels. Na het proeven ervan zal je niet snel meer terug willen naar de supermarktversie! Ingrediënten: 250 gram […]
Hummus
Een traditionele hummus bevat niet meer dan de volgende ingrediëntenlijst plus zout. Heel gezond dus! Wij voegen aan dit recept nog wel baksoda toe. Daardoor koken de erwten sneller zacht en wordt de hummus dus extra glad. Ingrediënten: 1 blik kikkererwten van 400 gram ½ tl baksoda 70 gram tahini 2½ el citroensap 1 knoflookteen, […]
Kikkererwten-Kerriespread
Een simpele, maar voedzame en heerlijke spread. Zet de spread als je de tijd hebt een nachtje in de koelkast, dan trekken de smaken nog verder in. Ingrediënten: 1 blik kikkererwten van 400 gram, afgespoeld en uitgelekt 60 gram Griekse (soja)kwark 1 el (vegan) mayonaise 1½ tl appelazijn 1 el kerriepoeder 1½ schijfje ananas vers […]
Rodebietensoep met appel en geitenkaas
De combinatie rode biet, appel en geitenkaas is heerlijk in salades, maar net zo lekker als soep! 4 personen 40 minuten Ingrediënten: 2 el olijfolie 1 middelgrote rode ui, gesnipperd 3 knoflooktenen, in plakjes 1 tl gedroogde tijm ½ tl venkelzaad 750 gram gekookte rode bieten in blokjes van 1 cm (*) ½ Elstar appel, […]
‘Scrambled egg’ van zijden tofu
Scrambled egg zonder ei? Jazeker! Voor deze vega-versie van het populaire eiergerecht kruimel je de tofu, dan krijg je ongeveer dezelfde textuur. De edelgistvlokken geven het gerecht een kazige, umami-smaak, maar je kunt ze ook gerust achterwege laten. 2-3 personen 10 minuten Ingrediënten 350 gram zijden tofu (of normale tofu, voeg dan een scheutje sojamelk […]
Kikkererwtenomelet met groenten en toast
Deze allergievriendelijke kikkererwtenomelet is glutenvrij, veganistisch, eiwitrijk én vezelrijk. Wat je erin verwerkt en waarmee je het serveert, dat is aan jou. Kies de groenten en kruiden die jij lekker vindt of die je nog in de koelkast hebt liggen. Een heel flexibel recept dus dat ook nog eens lekker en gezond is! 1 omelet […]
Superfoodsalade met ovengroenten en peulvruchten
Een kom met deze salade van superfoods barst niet alleen van de smaken en kleuren, maar ook van vezels en gezonde vetten. Laat wel de schil van de groenten zitten en boen ze goed schoon; in die schil zitten de meeste vezels in én het geeft een lekkere bite. Eet je vega? Vervang dan de […]
Marokkaanse quinoa-salade met kip en gegrilde groenten
Met de smaken, geuren en kleuren van deze quinoa-salade waan je je al snel in Marokko. De voor-gegrilde groenten geven je salade veel smaak in weinig tijd. Roerbak ze wel op hoog vuur, zo blijven ze lekker knapperig. En wil je liever een vega-salade? Maak het dan met ongezouten amandelen in plaats van kip. 2 […]
Speltotto, spelt-risotto, met paddenstoelen, spinazie en geitenkaas
Spelt-risotto, ofwel speltotto, is een volkoren twist op de bekende risotto. Deze vegetarische speltotto is vezelrijk, nootachtig en wordt geserveerd met een flinke portie groenten en paddenstoelen. De paddenstoelen bevatten niet alleen veel umami-smaak, ze zijn ook rijk aan antioxidanten. 4 personen / 40 minuten Ingrediënten: ½ bouillonblokje 15 gram gedroogde paddenstoelenmix (zakje van 30 […]
Kimchi taco’s met krokante tofu en avocadosaus
In dit gerecht komt het goede van de Mexicaanse en Koreaanse keukens samen. Koreaanse kimchi is een gefermenteerde, friszure witte kool. Het wordt in Korea veel gegeten om zijn intense smaak en probiotica. Avocado op zijn beurt is lekker romig en zit boordevol gezonde vetten. Al met al een complete maaltijd dus, ook voor de […]
SJALOT EN KIKKERERWTENBURGERS
Kikkererwtenmeel geeft niet alleen een nootachtige smaak aan deze burger, maar werkt ook bindend én is van nature eiwitrijk. Combineer dat met zoet-gebakken sjalotten en kruidige piment en je hebt een heerlijke burger. 4 stuks / 50 min. Ingrediënten: Burgers: 400 gram sjalotten, in halve ringetjes + 2 grof gesneden sjalotten voor de sambal 1-2 […]
SNELLE 1-PERSOONS SESAM EN KURKUMA NOEDELS
Het kost je slechts een paar minuten meer dan een pakje kant-en-klaar noedels, maar het resultaat is goud waard. Oké, een beetje figuurlijk gesproken, maar de goudgele saus zou je bijna uit de kom willen lepelen. Wok eventueel sugar snaps mee bij de bosui voor een groenterijkere variant. 1 persoon / 15 minuten Ingrediënten: 60 […]
MAC AND ‘CHEESE’ MET BLOEMKOOL EN DOPERWTEN
Een gezonde en veganistische twist op de in Amerika populaire ‘mac and cheese’, maar dan in een gezonder jasje. Erwtenmacaroni is een goede bron van eiwitten en kun je gemakkelijk één op één gebruiken als vervanger voor de gebruikelijke macaroni van wit meel. Edelgistvlokken vind je in de bio-winkel of gezondheidswinkel (Holland & Barrett bijvoorbeeld). […]
KLEURRIJKE GROENTE TRAYBAKE
Breng wat kleur in je leven met een regenboog aan groenten in deze traybake. Mocht je geen spruitjes kunnen vinden (bijvoorbeeld buiten het seizoen), kun je ook sperziebonen of broccoli gebruiken. 2 personen / 40 minuten Ingrediënten: 200 gram spruitjes, gehalveerd 2 el olijfolie ½ tl komijnzaad 1 knoflookten, in plakjes 200 gram ongekookte rode […]
SNELLE PALAK TOFU CURRY
De truc om deze Indiase spinaziecurry in een handomdraai op tafel te zetten, zit hem in het gebruik van diepvriesspinazie à la crème. Zo hoef je de spinazie niet te blancheren en apart room te kopen. Voor een volledig plantaardige versie gebruik je 400 gram normale diepvriesspinazie met 100 ml kokosmelk. 3 personen / 25 […]
KRUIDIGE BLOEMKOOL EN KIKKERERWTEN TRAYBAKE MET TAHINSAUS
Waan jezelf in Midden-Oosterse sferen met deze simpele traybake met gekruide groenten en kikkererwten. Gebruik bij voorkeur vers Libanees volkorenbrood. Dat is zachter en flexibeler dan de vacuümverpakte broden die je in de supermarkt tegenkomt. 2 personen / 35 minuten Ingrediënten: 2 el olijfolie 2 tl kerrie 1 kleine bloemkool (ca. 700 gram), in roosjes […]
CHIA-PUDDING MET KARDEMOM EN ABRIKOOS
Een bijna tropisch ontbijt wat smaakt als een toetje. Wie wil dat nou niet? 1 persoon / 5 minuten + 1 uur wachttijd Ingrediënten: 250 gram ongezoete plantaardige yoghurt (bijvoorbeeld haveryoghurt) 25 gram chiazaad 3 gedroogde abrikozen, in kleine blokjes ¼ tl gemalen kardemom ⅛ tl amandel-extract 2 tl amandelen (optioneel) Bereiding: Meng alle ingrediënten […]
INDIASE DAHL VAN RODE LINZEN MET SPINAZIE
Wil je een simpele, gezonde dahl die barst van de smaak? Met specerijenmixen als garam massala en kerriepoeder kun je ook zonder een overvol kruidenkastje de smaken van India in huis halen. In plaats van spinazie kun je ook 250 gram bloemkoolroosjes gebruiken. Kook die dan de laatste 8 min. mee met de linzen. 2 […]
RAZENDSNELLE ROERBAK VAN ZALM MET QUINOA
De naam zegt het al: dit wokgerecht staat in een handomdraai op tafel, door te kiezen voor voorgekookte quinoa. Heb je meer tijd of wil je geld besparen? Dan kun je uiteraard ook de quinoa zelf koken. Maak dan eventueel wat extra voor een groentebowl de volgende dag. 2 personen / 15 min. Ingrediënten: Sap […]
BOEKWEITPAP MET CARROT CAKE SMAAK
Je zou het niet verwachten, maar om een taartsmaak na te bootsen hoef je niet altijd in de ongezonde hoek te denken. Sterker nog, deze pap van boekweitvlokken zit bomvol smaak en voedingsstoffen om je dag heerlijk te beginnen en goed gevuld door te komen. 2 personen / 20 minuten Ingrediënten: 325 ml ongezoete erwtendrink […]