Kikkererwtenmeel geeft niet alleen een nootachtige smaak aan deze burger, maar werkt ook bindend én is van nature eiwitrijk. Combineer dat met zoet-gebakken sjalotten en kruidige piment en je hebt een heerlijke burger.
4 stuks / 50 min.
Ingrediënten:
Burgers:
400 gram sjalotten, in halve ringetjes + 2 grof gesneden sjalotten voor de sambal
1-2 rode pepers, in ringetjes
10 pimentkorrels
⅔ bakje koriander, blaadjes gescheiden
1 blikje kikkererwten van 250 gram, uitgelekt
2½ el olijfolie
2 el maïzena
1 ei
70 gram kikkererwtenmeel
Broodjes:
4 volkorenbroodjes, opengesneden
4 volle el ongezoete amandelkwark
25 gram rucola
½ komkommer
Gepekelde rode ui
Bereiding:
- Stamp de 2 grof gesneden sjalotten, rode pepers, pimentkorrels, koriandersteeltjes en ¼ tl zout in een vijzel (hakmolen kan ook) tot een vrijwel gladde sambal. Bak ondertussen de kikkererwten kurkdroog en goudkleurig in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur – 7-8 min. Doe in een grote kom en veeg de pan schoon.
- Verhit 1 el olie op middelhoog vuur. Roerbak de sambal 5 min. Voeg ½ el olie toe, gevolgd door de sjalotringetjes en ¼ tl zout. Bak in 15-20 min. goudbruin onder regelmatig omscheppen.
- Voeg de inhoud van de pan toe aan de kom en schep de maïzena, fijngesneden korianderblaadjes en ⅛ tl zout erdoor, gevolgd door het ei en kikkererwtenmeel. Vorm met vochtige handen op een velletje bakpapier 4 compacte burgers van niet hoger dan ¾ cm.
- Verhit 1 el olie in de pan op middelhoog vuur. Bak 2 burgers per keer in 4-5 min. per kant goudbruin en gaar.
- Besmeer de (geroosterd) broodjes met amandelkwark, beleg met de rucola en komkommer en leg de burger bovenop. Doe wat gepekelde uiringen bovenop, gevolgd door de bovenkant van het broodje.
Tip: Verwerk overgebleven rucola, komkommer en gepekelde rode ui in een frisse salade met een dressing van olijfolie voor bij de burgers.