terug naar recepten

SJALOT EN KIKKERERWTENBURGERS

Kikkererwtenmeel geeft niet alleen een nootachtige smaak aan deze burger, maar werkt ook bindend én is van nature eiwitrijk. Combineer dat met zoet-gebakken sjalotten en kruidige piment en je hebt een heerlijke burger.

4 stuks / 50 min.

Ingrediënten:

Burgers:
400 gram sjalotten, in halve ringetjes + 2 grof gesneden sjalotten voor de sambal
1-2 rode pepers, in ringetjes
10 pimentkorrels
⅔ bakje koriander, blaadjes gescheiden
1 blikje kikkererwten van 250 gram, uitgelekt
2½ el olijfolie
2 el maïzena
1 ei
70 gram kikkererwtenmeel

Broodjes:
4 volkorenbroodjes, opengesneden
4 volle el ongezoete amandelkwark
25 gram rucola
½ komkommer
Gepekelde rode ui

Bereiding:

  1. Stamp de 2 grof gesneden sjalotten, rode pepers, pimentkorrels, koriandersteeltjes en ¼ tl zout in een vijzel (hakmolen kan ook) tot een vrijwel gladde sambal. Bak ondertussen de kikkererwten kurkdroog en goudkleurig in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur – 7-8 min. Doe in een grote kom en veeg de pan schoon.
  2. Verhit 1 el olie op middelhoog vuur. Roerbak de sambal 5 min. Voeg ½ el olie toe, gevolgd door de sjalotringetjes en ¼ tl zout. Bak in 15-20 min. goudbruin onder regelmatig omscheppen.
  3. Voeg de inhoud van de pan toe aan de kom en schep de maïzena, fijngesneden korianderblaadjes en ⅛ tl zout erdoor, gevolgd door het ei en kikkererwtenmeel. Vorm met vochtige handen op een velletje bakpapier 4 compacte burgers van niet hoger dan ¾ cm.
  4. Verhit 1 el olie in de pan op middelhoog vuur. Bak 2 burgers per keer in 4-5 min. per kant goudbruin en gaar.
  5. Besmeer de (geroosterd) broodjes met amandelkwark, beleg met de rucola en komkommer en leg de burger bovenop. Doe wat gepekelde uiringen bovenop, gevolgd door de bovenkant van het broodje.

 

Tip: Verwerk overgebleven rucola, komkommer en gepekelde rode ui in een frisse salade met een dressing van olijfolie voor bij de burgers.