Magnesium en voeding, zo profiteert jouw lichaam ervan

Het mineraal magnesium staat al een tijdje in de belangstelling, en dat is heel terecht. Want magnesium is een echte alleskunner. Het helpt niet alleen tegen spierkrampen, het speelt ook een grote rol bij de opbouw van botten en tanden. Als het jouw lichaam lukt om ervan te profiteren. Want er zijn ook veel situaties waarin dit belangrijke mineraal, helemaal niet op de juiste plek terecht komt.

Ik ben diëtiste in Uithoorn en zie vaak dat cliënten niet weten hoe ze voldoende magnesium kunnen innemen, of dat het mineraal niet voldoende benut wordt door allerlei omstandigheden. Hoe dat komt en hoe jij er wel voor kunt zorgen dat jouw lichaam van dit belangrijke mineraal profiteert, dat vertel ik je in dit blog.

Ik wil persoonlijk advies

Waarom is magnesium belangrijk?

Magnesium speelt een essentiële rol in onder meer de opbouw van onze botten en tanden. De helft van onze magnesiumvoorraad wordt hier maar liefst voor gebruikt. En dat het magnesium goed z’n werk kan doen, is ook heel belangrijk. Want sterke botten, spieren en tanden zijn nodig om ons ook op oudere leeftijd goed staande te houden.

Voeding en magnesium

De benodigde magnesium haal je uit voeding. En daarin heb je volop keuze. De belangrijkste bronnen voor magnesium zijn:
• Donkere chocolade
• Avocado’s
• Noten (met name cashewnoten!)
• Peulvruchten
• Vette vis
• Tempeh
• Volkoren granen (havermout, spelt, boekweit en tarwe)
• Bananen
• Groene bladgroente

‘Rovers’

Toch kan het zo zijn dat zelfs bij voldoende inname van magnesium, dit mineraal niet de cellen in jouw lichaam bereikt waar het z’n werk kan doen. Dat komt door de zogenoemde ‘rovers’. Die zorgen ervoor dat het magnesium al is verbruikt voordat het bij jouw botten en tanden is aangekomen. Die rovers zijn onder andere stress, cafeïne, maagzuurremmers, diabetesmedicatie, veel transpireren en intensief sporten. Deze situaties ‘roven’ het magnesium uit jouw lichaam waardoor het niet het werk kan doen waarvoor je het eigenlijk nodig hebt.

Vitamine D, K2 en calcium

Om sterke botten en tanden te behouden, heb je naast magnesium ook vitamine D, K2 en calcium nodig. Vitamine K2 zit met name in gefermenteerde voeding, hier schrijf ik later nog een blog over. Maar voor nu vast een tip: neem vitamine D en K2 altijd in bij een maaltijd waar iets ‘vettigs’ in zit. De avondmaaltijd is daar meestal heel geschikt voor. Deze vitamines behoren namelijk tot de in vet oplosbare vitamines. Neem je ze in zonder vetten, dan kunnen ze niet op transport in ons lichaam en dan heb je er niet zoveel aan.

Recepten voor een goede magnesiuminname

Onze westerse, bewerkte voeding draagt niet per se bij aan een goede magnesiuminname. Het mediterrane eetpatroon daarentegen, doet dat wel. Onbewerkte voeding met vooral groenten, noten, zaden, pitten, gezonde vetten uit vis en avocado en volle granen zijn goede leveranciers van magnesium. Om daar goed van te profiteren, is het belangrijk dat je de ‘rovers’ van dit mineraal zoveel mogelijk vermijdt. Dan blijft er meer magnesium over voor jouw botten en tanden. Zoek je inspiratie voor een magnesiumrijke maaltijd? Neem dan eens een kijkje bij mijn recepten. Deze bevatten allemaal ten minste één en vaak ook meerdere bronnen van magnesium.

Persoonlijk advies bij de diëtiste in Uithoorn

Wil je graag eens een persoonlijk advies? Hoe je met voeding jouw klachten kunt aanpakken? Of hoe je bijvoorbeeld jouw magnesiuminname verbetert? Neem dan contact met me op. Als orthomoleculair diëtiste in Uithoorn help ik je graag om via voeding van binnenuit sterker en energieker te worden.

Maak een afspraak